Marketingstrategieën evolueren met de veranderende vorm van online winkelen (23-2-2012)

Zero moment of Truth

MeetingroomReview: ZMOT model

De manier waarop we winkelen verandert razendsnel en marketingstrategieën houden het op dit moment niet bij. Of we nu op zoek zijn naar cornflakes, concerttickets of een huwelijksreis in Parijs, het Internet heeft veranderd hoe we beslissen wat we kopen.

We zoeken naar online ratings en reviews, bekijken video’s en gaan op zoek naar diepgaande productdetails wanneer we het pad van een aankoop bewandelen. Marketing is geëvolueerd en moderne marketingstrategieën moeten evolueren met de veranderende vorm van winkelen, reviews zijn daarbij onmisbaar

De consument wordt in het traditionele model eerst gestimuleerd door middel van reclame. Vervolgens volgt een bezoek aan een (online) winkel waar de presentatie, prijs en verkoper een rol spelen. Na de aanschaf van het product volgen de ervaring in het gebruik en de tevredenheid m.b.t levering en eventuele after sales. Die ervaringen deelt de consument graag mond-tot-mond met bekenden of via internet.

Het traditionele marketingmodel valt samen te vatten in 3 belangrijke momenten:

1. Stimulus (Stimuleren en adverteren)

2. FMOT (First moment of Truth/ Eerste moment van de waarheid: presenteren en verkopen)

3. SMOT (Second moment of Truth/ Tweede moment van de waarheid: ervaring in het gebruik en tevredenheid)

Marketingstrategieën gaan er vanuit dat je zoveel mogelijk van deze momenten moet winnen om het verkoopproces tot een succes te maken.

Maar nu de manier waarop we winkelen is veranderd, is er een 4de besluitvormingsmoment bijgekomen. Nog voordat consumenten naar de (web)winkel gaan, gaan ze eerst zelf grondig op onderzoek uit. Bij Google noemen ze dit moment ZMOT (Zero Moment of Truth). ZMOT gaat uit van het nulde moment van de waarheid, het besluitvormingsmoment voor het eerste moment van de waarheid. Daar waar we eerst uitgingen van Stimulus, FMOT en SMOT, bestaat het besluitvormingsproces van de moderne consument tegenwoordig uit 4 stappen.

Het winnen van deze nieuwe stap, ZMOT, is ontzettend belangrijk. Deze stap volgt namelijk direct op de eerste stap Stimulus. Als klanten op dat moment al afhaken, zijn alle inspanningen voor de daarop volgende stappen zoals: presentatie, pricing, sales, waarborging van kwaliteit, levering en after sales voor niets geweest. De consument zal nooit kennismaken met deze momenten, wanneer men tijdens het Zero moment of Truth al besluit om voor een andere winkel te kiezen.

Google vindt de bewustwording m.b.t. dit moment zelfs zo belangrijk dat Jim Lecinski, Google’s Managing Director Sales & Service en ZMOT evangelist, er een eBook over heeft geschreven. Jim deelt wat je moet doen om als winkel vooruit te komen op dit kritieke moment, ondersteund door marktonderzoek, persoonlijke verhalen en inzichten van executives van o.a.: General Electric, Johnson & Johnson en VivaKi. Reviews en klantfeedback spelen in dit verhaal een belangrijke rol en helpen de webwinkelier om dit moment te winnen.

Artikel op Feedback Company, 23 februari 2012.

Meer tips over het verkrijgen van reviews lees je in onze toolkit.

Powered by Rooomer

MeetingReview 2014

Views – 2009

Tagged with: , , , , , , , , , , , ,
Posted in Research

Ontvang nieuwe artikelen direct per e-mail

Artikelen archief